Dag 1: U wordt welkom geneten in het hotel in Anloo en geniet 's avonds van een heerlijk diner.
Dag 2: rondje rondom Anloo (ca. 15 of 19 km)
De eerste tocht voert naar het Balloërveld. Dit heideveld ligt op een hooggelegen plateau, tussen de dalen van het Looner Diep en het Rolderdiep. Bijzonder is dat de heide als onderdeel van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa samen met de omringende beekdalen als reservaat kan worden beheerd. De overwegende heide -en vergraste begroeiing wordt spaarzaam afgewisseld met veenmeertjes, wat plukjes dennenbos en her en der zandverstuivingen. De herders van Balloo beweiden in opdracht van Staatsbosbeheer het Balloërveld. Het veld wordt doorkruist met een netwerk van zandwegen en karrensporen die deels nog dateren van voor de middeleeuwen.
Dag 3: Anloo - Zuidlaren (ca. 15 of 21 km)
Op naar Zuidlaren! Het eerste deel voert door het Kniphorstbosch en de Strubbenbossen naar het dorp Schipborg. De Strubbenbossen zijn een karakteristiek stukje Drenthe, bestaand uit lage, grillig gevormde eikenboompjes, waarvan veel zware takken bijna over de grond lopen. ‘Strubbe’ betekent kreupelhout en doordat schapen aan de takken van de jonge boompjes knabbelen, verkrijgen ze hun opvallende vorm. In de loop van de middag wandelt u verder door het fraai aangelegde natuurgebied Dennenoord naar het karakteristieke dorp Zuidlaren De komende 2 nachten verblijft u in Zuidlaren. Het diner is vanavond bij de reissom inbegrepen.
Dag 4: Zuidlaren - Zuidlaren (ca. 12 of 19 km)
Vandaag heeft u de keuze uit diverse wandelingen naar of rondom het Zuidlaardermeer. Misschien kom je Berend Botje nog tegen; hij is volgens het liedje immers nog steeds spoorloos. Een andere mogelijkheid is een wandeling richting Midlaren, Noordlaren en Glimmen. Overnachting wederom in het Brinkhotel in Zuidlaren.
Dag 5: Zuidlaren - Anloo (ca. 18 of 20 km)
In de loop van de ochtend laat u via de karakteristieke brink Zuidlaren achter u. Het belooft een dag vol afwisselende landschappen te worden. Heidevelden, weilanden, houtwallen en bosranden volgen elkaar in snel tempo op. Wanneer u denkt alle gezichten van de streek gezien te hebben, staat u plots oog in oog met de levensader van het Noordenveld: de Drentsche Aa. Geen brede rivier, geen klaterende waterstroom, maar een verzamelnaam voor een stel beken die als kameleons door het land slingeren. Steeds als ze een dorp passeren, nemen ze daarvan de naam aan (Gastersche diep, Oudmolensche diep, Schipborgsche diep). In de loop van de middag ziet u de toren van de Magnuskerk tegenover uw hotel steeds dichterbij komen. Eenmaal aangekomen bij het hotel komt er een einde aan deze wandelvakantie en reist u op eigen gelegenheid huiswaarts.
• Beste/leukste hotel: allebei prima, een van de kamers in het Anloose hotel was nogal donker maar de sfeer en de gastvrijheid bevielen ons goed. • Leukste route: de twee laatste, dus het rondje Zuidlaardermeer (veel ruimte om je heen, toch afwisselend) en de route van Zuidlaren naar Anloo terug (mooie route, goed te lopen, op sommige plekken leek het wel Limburg). Minste: van Anloo naar Zuidlaren (route lastig te vinden, geen bankjes waar we ze verwachten). • Bagageservice: niets op aan te merken. • Aanbevelen aan vrienden en kennissen: ja, mits ik hun vakantiewensen goed kan inschatten. Voor sommigen zal het arrangement te eenvoudig zijn. Zie ook onze aanmerkingen. • Op- of aanmerkingen: ik had geen gps-routes verwacht, en miste toeristische achtergrondinformatie over de bijzonderheden van wat we onderweg tegenkwamen. De informatie kwam niet 3 weken van te voren bij ons binnen maar pas in de laatste week na een telefonisch verzoek van mij om die toegezegde informatie.